Paprika a jej svet

Publikované: 29.4.2024

Sladká paprika, tá nádherná plodina, ktorá prináša do našich jedál nielen bohatú chuť, ale aj pestrú paletu farieb. V tomto článku sa pozrieme na rôzne aspekty sladkej papriky, od jej histórie až po výživové hodnoty a spôsoby, ako ju využiť v kuchyni.

História

Sladká paprika je sesterskou rastlinou k jej ostrému bratovi, koreniu čili. Jej história siaha až do oblastí dnešného Mexika, Strednej a Južnej Ameriky, kde ju domorodé kultúry pestovali už pred viac ako 9000 rokmi. Bola dôležitou súčasťou ich kuchyne nielen pre chuť, ale aj pre svoje liečivé vlastnosti.

Rôznorodosť farieb

Jedným z najpozoruhodnejších znakov sladkej papriky je jej rôznorodosť farieb. Existujú odrody s červenou, žltou, oranžovou, zelenou a dokonca aj fialovou farbou. Každá farba prináša do jedla nielen vizuálnu lahôdku, ale aj odlišné množstvo antioxidantov a vitamínov.

Výživové hodnoty

Sladká paprika je nielen chutná, ale aj výživná. Je bohatá na vitamíny C, A a B6, antioxidanty a minerály, ako sú draslík a horčík. Tieto živiny prispievajú k posilneniu imunitného systému, zlepšeniu zraku a celkovému zdraviu.

Typy mletej papriky

Existuje niekoľko typov mletej papriky, z ktorých každá má svoje jedinečné vlastnosti a použitie:

  • Sladká paprika: Táto variácia je najbežnejšia a má jemnú sladkú chuť. Používa sa na ochutenie omáčok, polievok, mäsových jedál a kuracích pokrmov.
  • Ostrá paprika: Ostrá paprika má pikantnú chuť a je ideálna pre tých, ktorí majú radi ostré jedlá. Používa sa na prípravu pikantných omáčok, kari, marinád a iných koreninových zmesí.
  • Koreňová paprika: Táto druh papriky je sušená a mletá forma čili papriky. Má intenzívnejšiu chuť a arómu a používa sa na prípravu tradičných čili receptov a pikantných jedál.
  • Gulášová paprika – Je typická hnedočervenou farbou, nie príliš výraznou vôňou a sladkou až miernou pikantnou chuťou. Mimo tejto klasifikácie zaradzujeme kajenské korenie, ktorého názov môže byť mätúci, pretože sa nejedná o druh korenia, ale o istú odrodu papriky setej (Capsicum frutescens). Jej plody sa pridávajú do jedál celé alebo sa melú a predávajú pod názvom Kajenské korenie.
  • Údená paprika – je vhodná na obohatenie tradičných paprikových jedál, najmä pre tých, ktorí v kuchyni radi skúšajú nové veci. Skúste ju aj v pikantnej verzii, ktorá im dodá nezvyčajnú pikantnosť. Odporúča sa najmä na konečné dochutenie jedál. 

Ako vybrať mletú papriku

Pri výbere mletej papriky je dôležité zvážiť niekoľko faktorov:

  • Farba: Mletá paprika by mala mať svetlú a sýtu farbu. Vyhnite sa paprikám s vyblednutou farbou, čo môže naznačovať stratu čerstvosti.
  • Vôňa: Kvalitná mletá paprika by mala mať silnú a príjemnú arómu. Vyhnite sa paprikám s nepríjemnou alebo zapáchajúcou vôňou, čo môže naznačovať, že sú staré alebo pokazené.

Ako pripraviť mletú papriku

Pri príprave mletej papriky je dôležité dodržiavať niekoľko krokov, aby ste dosiahli maximálnu chuť a arómu:

  • Kontrola čerstvosti: Pred použitím mletej papriky skontrolujte jej čerstvosť a kvalitu. Vyberte si papriku s intenzívnou farbou a arómou.
  • Použitie: Mletú papriku pridávajte do jedál postupne a podľa chuti. Vzhľadom na jej silnú chuť a farbu môže malé množstvo papriky ovplyvniť celkovú chuť jedla.
  • Spôsoby prípravy: Mletú papriku môžete pridať pri varení, pečení, grilovaní alebo dokonca aj pri marinovaní mäsa. Jej chuť sa uvoľňuje pri zahriatí, takže ju môžete pridať aj na konci varenia.

Ako uschovať mletú papriku

Správne skladovanie mletej papriky je kľúčové pre zachovanie jej čerstvosti a arómy:

  • Tmavé a suché miesto: Uchovávajte mletú papriku v uzavretom kontajneri alebo vzduchotesnej nádobe na tmavom a suchom mieste, aby sa zabránilo stratám chuti a farby.
  • Použitie – doba použiteľnosti: Aj keď mletá paprika má dlhú trvanlivosť, odporúča sa spotrebovať ju do 6 mesiacov od otvorenia balenia pre optimálnu chuť a arómu.
  • Chladnička alebo mraznička: Ak chcete predĺžiť trvanlivosť mletej papriky, môžete ju uchovávať v chladničke alebo dokonca zmraziť. Týmto spôsobom sa zabráni oxidácii a strate arómy.

ASTA Hodnoty sladkej papriky: Miera farby a kvality

ASTA hodnoty sú dôležitým meradlom kvality a farebnosti sladkej papriky. Pomáhajú výrobcom a kuchárom vybrať tú správnu papriku pre ich potreby a zabezpečiť konzistentnú farebnosť a kvalitu ich výrobkov. Pri výbere papriky na varenie je užitočné brať do úvahy nielen jej chuť a arómu, ale aj jej ASTA hodnotu, aby sa dosiahli najlepšie výsledky v kuchyni. Okrem rozmanitosti farieb, tvarov a chuťových profilov má sladká paprika aj svoje špecifické hodnotenie týkajúce sa farby a kvality, známe ako ASTA hodnoty. ASTA (American Spice Trade Association) je organizácia, ktorá sa zaoberá štandardizáciou a certifikáciou korenín, koreninových extraktov a iných špeciálnych kulinárskych zložiek.

Čo sú ASTA hodnoty?

ASTA hodnoty sú metrika, ktorá sa používa na vyhodnocovanie farby sladkej papriky. Tieto hodnoty sú dôležité pre určenie kvality a farebnosti papriky, čo je kľúčové pre mnoho potravinárskych a kulinárskych aplikácií. ASTA hodnoty sa merajú pomocou fotoelektrického spektrofotometra a vyjadrujú sa ako jednotky, ktoré označujú intenzitu farby papriky.

Ako sa hodnotia ASTA hodnoty?

Hodnoty ASTA sú definované v rozsahu od 0 do 1000, pričom vyššie hodnoty znamenajú intenzívnejšiu farbu. Napríklad, paprika s ASTA hodnotou 100 má intenzívnejšiu farbu ako paprika s hodnotou 50. Tieto hodnoty sú stanovené podľa koncentrácie kapsantínu, ktorý je hlavným farbivom prítomným v paprike.

Význam ASTA hodnôt

Vyššie ASTA hodnoty zvyčajne indikujú lepšiu kvalitu a intenzívnejšiu farbu sladkej papriky. Potravinárske a kulinárske priemysly často vyžadujú určité minimálne hodnoty ASTA pre zabezpečenie konzistentnej farby a kvality produktu. Napríklad, výrobcovia omáčok alebo korenín môžu preferovať sladkú papriku s vyššími ASTA hodnotami, aby zabezpečili, že ich výrobky budú mať bohatšiu farbu a atraktívnejší vizuálny dojem.

Vplyv na kulinárske použitie

Pre kuchárov a výrobcov potravín sú ASTA hodnoty dôležité pri voľbe správnej papriky pre ich recepty. Vyššie hodnoty môžu poskytnúť intenzívnejšiu farbu a lepšiu chuť jedla, zatiaľ čo nižšie hodnoty môžu byť vhodnejšie pre menej nápadné alebo citlivé recepty. Je dôležité poznamenať, že ASTA hodnoty sú len jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu a chuť papriky, a že je stále dôležité zvážiť aj ďalšie faktory, ako je chuť, aroma a použitie pri varení.